februarie 22, 2024
Evenimentul de închidere a proiectului
Evenimentul de închidere a proiectului a avut loc în data de 22 februarie 2024, în sala Traffic de la Hotel Privo din Târgu Mureș, reunind un număr de 26 de participanți. Printre invitații care ne-au onorat cu prezența s-au numărat:
– Dna. Dancu Ligia – Consilier Afaceri Europene din partea Prefecturii Mureș
– Dna. Deak Elida Maria – Director General Adjunct al DGASPC Mureș
– Dl. Florin Hajnal – Consilier Superior din cadrul AJPIS Mureș
– Dna. Moraru Andreia – Director Executiv Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș Mureș
– Dl. Zelariu Petru – Consilier Județean, Președinte al As. Partida Romilor Mureș
– Reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale din jud. Mureș
– Lideri romi
– Membrii echipei de implementare a proiectului din partea partenerilor și colaboratorilor
– Voluntari
Informațiile despre proiect, finanțator, buget și rezultate obținute, au fost prezentate de către Președintele Fundației Buckner – Moldovan Dacian (Coordonator proiect) și Szabo Gabriela – Asistent coordonator. Impactul activităților, lecțiile învățate și experiențele din teren au fost împărtășite de Turcu Liviu, Solomon Cristina și dl. Astalus Ioan, acesta din urmă voluntar în cadrul proiectului. Au mai luat cuvântul reprezentanții instituțiilor prezente la eveniment, cu toții accentuând importanța înființării de servicii sociale cu intervenție integrată în comunitățile vulnerabile, izolate, rurale sau populate de minorități.
Reprezentantul Asociației Partida Romilor Mureș, domnul Zelariu Petru a declarat: „Autoritățile locale acordă o atenție deosebită infrastructurii – drumuri, poduri, apă și canalizare – atât de necesare în comunitățile vulnerabile, dar intervin mai puțin în rezolvarea problemelor sociale. Este benefic faptul că organizații neguvernamentale cu experiență se implică, formând parteneriate cu autoritățile locale, în ameliorarea fenomenelor sociale existente.”
Vorbind despre importanța centrelor de zi și a diferitelor servicii sociale care să deservească comunitățile nevoiașe și inclusiv despre aspectul de pregătire a viitorului prin educația oferită astăzi, Andreia Moraru, Director Executiv DAS Târgu Mureș a menționat: „Fiecare copil care abandonează școala este o resursă pierdută pentru România. Ceea ce se întâmplă azi, ceea ce facem azi pentru viitor, este mai important decât ne imaginăm.”
Proiectul „Educând prezentul, pregătim viitorul” este doar un început. Munca va continua în comunitățile în care a fost implementat acesta pentru că orice schimbare pe termen lung presupune un angajament pe termen lung și implicare continuă.
Pentru rezultatele proiectului consultați Comunicat de presa.