Implementarea proiectului se bazează pe parteneriatul dintre Fundația Buckner, UAT Târnăveni și UAT Zagăr, dar și pe colaborarea cu UAT Viișoara, și unități de învățământ de pe raza Municipiului Târnăveni: Școala Gimnazială nr. 3, Școala Gimnazială Vasile Moldovan, Liceul Tehnologic și Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”.
Echipa de implementare a proiectului formată din experți ai tuturor partenerilor și colaboratorilor este o echipă deschisă, vizionară, cu experiență și motivată care dorește să contribuie la schimbarea în bine a vieții concetățenilor lor.
Promotorul de proiect, Fundația Buckner este o organizaţie neguvernamentală și nonprofit înfiinţată în anul 1999. Fundaţia Buckner acţionează prin oameni şi pentru oameni în domeniul asistenţei sociale din Judeţul Mureş dezvoltând programe şi servicii care să răspundă nevoilor copiilor şi comunităţilor aflate în situaţii de risc şi vulnerabilitate, în vederea creşterii autonomiei, a încrederii în forţele proprii şi a nivelului de trai ale acestora. În atingerea obiectivelor sale, Fundaţia Buckner îşi bazează mesajul şi activitatea pe valori creştine, dar și pe implicare personală, profesionalism, muncă susținută, învățare și dezvoltare continuă, precum și empatie față de cei dezavantajați. Credem în potențialul fiecărui om și în capacitatea acestuia de a-și depăși condiția, și credem în puterea comunității și ajutorarea celui de lângă noi.
În ce privește proiectul „Educând prezentul, pregătim viitorul”, partenerii și colaboratorii dar și zona de intervenție au fost selectate deoarece localitățile în care se derulează activitățile proiectului se confruntă cu o anumită problematică în special în ce privește abandonul școlar, gradul scăzut de angajare a adulților dar un număr ridicat de asistați social care trăiesc sub nivelul subzistenței.
Partener 1: UAT Târnăveni
La nivelul municipiului Târnăveni peste 10,65% din populaţia totală de 22.075 s-a declarat de etnie romă cu ocazia Recensământului din 2011. In zonele marginalizate ale MunicipiuluiTarnaveni locuiesc un numar de 2297 persoane de etnie roma, dar se estimeaza ca numarul real al populatiei de etnie roma să depășească 5000 de membri. Nevoile cu care se confrunta persoaneledin comunitățile marginalizata sunt grave acestea având un nivel de trai extrem de scăzut, un procent ridicat dintre membri ei fiind inactivi, dependenți de ajutor social și alte ajutoare de la autorități, dar chiar și așa sunt multe familii care nu isi pot asigura hrana zilnica corespunzătoareși nici nevoile de bază, adulții/parintii fiind nevoiti sa plece la munca in strainatate mai multe lunipe an, iar copiii lor sunt neglijati si astfel creste rata abandonului scolar. Numarul de cazuri de abandon scolar este de aproximativ 50/an la nivel de oras.
Partner 2: UAT Zagăr
Conform recensamantului din 2011, din totalul de 1186 de persoane din comuna Zagar s-au declarat 470 de persoane de etnie roma, dar conform estimarilor reale realizate de autoritatealocala, in comuna locuiesc aproximativ 600 de persoane de etnie roma. Aceste persoane de etnie roma locuiesc in zone marginalizate social si foarte sarace. La Scoala gimnaziala din Zagar in anul scolar 2017-2018 au fost inscrisi 161 elei din care 101 de etnie roma, iar in ce priveste abandonul scolar, procentul in acest an scolar a fost de 9% din care 90% elevi de etnie roma. In anul scolar 2018-2019 din cei 155 de elevi inscrisi la scoala 113 au fost de etnie roma, iar din acestia au promovat doar 138 elevi, 16 elevi romi si unul roman ramanand repetenti. Rata de abandon scolar in acest an a crescut la 11%. In anul scolar 2019-2020 numarul de elevi inscrisi la scoala a fost 148 dintre care 108 de etnie roma. 16 dintre acestia au ramas repetenti, iar rata de abandon scolar a fost 11%, deci in crestere fata de anul scolar 2017-2028. In plus, majoritatea copiilor romi decid să își încheie parcursul educational după absolvirea clasei a VIII-a (în cazulîn care nu au abandonat școala mai devreme), și din acest motiv șansele de inserție pe piața muncii în viitor este scăzut. Din aceleași cauze, adulții romi din comunitate sunt inactivi, beneficiază de ajutor social, iar pentru suplimentarea veniturilor familiei lucrează sezonier înstrăinătate.
Colaboratorul UAT Viișoara
Comuna Viișoara cuprinde trei sate: Viișoara (reședința de comună), Sântioana și Ormeniș (cea mai mică dintre cele trei localități).
La data de 31 decembrie 2020 numărul persoanelor de etnie beneficiare de ajutor social de pe raza Comunei Viișoara era de 249 de persoane dintre care 115 erau din localitatea Ormeniș.
Conform surselor mai sus menționate în ultimele două decenii numărul populației din localitatea Ormeniș este constant (395 respectiv 396 persoane). Dintre acestea aproximativ 70% sunt de etnie romă, dar sunt și persoane care își declară diferit apartenența etnică în funcție de context. Populația de vârstă școlară este formată în mare majoritate din elevi romi (actualmente în ciclul primar din cei 46 de elevi 40 sunt romi) sau din elevi proveniți din familii cu venituri reduse. Relevantă în acest sens este situația elevilor care beneficiază de bursă socială. Astfel, din cei 46 de elevi care frecventează ciclul primar în anul școlar 2020-2021 în localitatea Ormeniș, 41 sunt beneficiari de bursă socială.
Numitorul comun al celor trei localități ar fi că rezultatele școlare nu sunt satisfăcătoare datorită situației socio-economice precare, a nivelului foarte redus de implicare a familiilor și a concepției acestora despre utilitatea educației, a lipsei de perspectivă asupra viitorului profesional. Toți acești factori contribuie la obținerea unor rezultate nesatisfăcătoare, frecvență fluctuantă și apariția abandonului școlar. Îngrijorător în acest sens este faptul că vârsta de la care elevii abandonează școala este tot mai scăzută.
În aceste condiții, intervenția majoră a propunerii de proiect este în ce privește dezvoltarea unor programe educaționale non-formale dar și a unor servicii socio-educaționale în beneficiul copiilor de etnie romă cu risc ridicat de abandon școlar la diverse nivele: programe SDS pentru copii de școală primară și gimnazială, program remedial de educație pentru liceeni și Centre de zi pentru copiii de școală primară provenind din comunitățile vulnerabile de romi din Comuna Zagăr și Comuna Viișoara, mai specific în satul Ormeniș. Alături de aceste programe care pe lângă componenta educațională va asigura și mese calde, activități de dezvoltare abilităților personale și orientare vocațională, se va dezvolta un program de consiliere parentală în vederea creșterii nivelului de conștientizare a părinților, în special a mamelor, cu privire la importanța educației.
În vederea abilitării tinerilor și adulților din comunitățile rome, se propune și un program de evaluare a competențelor profesionale a 548 de persoane care să îi abiliteze și să le dea încrederea să încerce inserția pe piața muncii aici în țară, în schimbul unor beneficii pe termen scurt, mediu și lung: stabilitate financiară prin obținerea unui venit lunar, asigurare medicală pentru angajați și aparținătorii lor care pot deveni coasigurați, vechime în muncă și beneficierea de pensie în viitor.